• KLINIKA:
  • Radnim danima: od 07:00 - 21:00h
  • Subotom: od 07:00 - 20:00h
  • APOTEKA:
  • Svakim danom: od 07:00 - 00:00h

Klinka:

+381 11 2970 702

+381 11 2970 703

+381 64 23 22 168

bolnica.impuls@gmail.com

Apoteka:

+381 11 2970 704

+381 65 34 555 43

apotekaimpuls.cental@gmail.com

Menu

Kategorije

Upala očnih kapaka

Zapaljenja rubova kapaka dosta se često sreću. Oboljenjem mogu da budu zahvaćeni koža, folikuli trepavica i Meibomove žlezde. Bliska veza s okom čini da ova zapaljenja mogu da budu praćena promenama na vežnjači (konjunktivi), zbog čega dobijaju poseban značaj

Uzrok nastanka

Blepharitis squamosa je češća kod osoba sa seborejom kože i peruti na kosmatom delu glave. Stafilokokna infekcija takođe može da izazove kliničku sliku  blepharitis squamose. Izvestan značaj se pridaje konstituciji, alergiji, anomalijama refrakcije, hipovitaminozi, endokrinim poremećajima, nadražuju prašinom i dimom. Etiopatogeneza blepharitis ulcerosa je slična kao kod skvamoznog oblika, s tom razlikom što se ovde češće radi o infekciji, i to obično stafilokoknoj.

Klinička slika

Blepharitis squamosa je zapaljenje kože rubova kapaka. Klinička slika se odlikuje lakim zadebljanjem rubova kapaka, koji su u predelu trepavica pokriveni ljuspicama koje se perutaju. Po skidanju ovih ljuspica vidi se hiperemična (jako crvena) koža. Trepavice više otpadaju nego kod zdrave osobe, ali ponovo izrastu. Bolesnici osećaju svrab, zbog čega često dodiruju prljavim rukama kapke i pogoršavaju bolest. Zapaljenje dugo traje, obično nekoliko godina, ali ne ostavlja značajnije posledice.

 

Blepharitis ulcerosa je zapaljenje kože rubova kapaka, folikula trepavica i Meibomovih žlezda, koje se odlikuju stvaranjem sitnih apscesa u folikulima, sa kasnije stvaranjem ulceracija (grizlica). Mnogo je ređi od skvamoznog oblika.

Rubovi kapaka su zadebljali, crveni, pokriveni žućkastim krustama, posle njihovog skidanja vidi se neravna osnova, posuta grizlicama. Trepavice slepljene sekretom lako ispadaju pri čemu ponovo ne izrastu, tako da ih u kasnijem stadijumu uopšte nema (madarosis). Na mestu grizlica se stvaraju ožiljci koji izmene ivice rubova kapaka, tako da kapci ne mogu više dobro da prionu jedan uz drugi. Ovo dovodi do suženja. Neprestano stvaranje grizlica i njihove ožiljne promene dovode do izvrtanja kapaka, što još više pogoršava stanje. Bolest traje godinama i vrlo je tvrdokorna prema lečenju.

Lečenje

Pre svega treba da se vodi računa o čistoći rubova kapaka. Lokalno se primenjuju keratolitici, a lečenje seboreje i kosmatog dela glave ubrzava izlečenje na rubovima kapaka. Kod stafilokokne infekcije se lokalno primenjuju antibiotske masti prema antibiogramu. Premazivanje rubova kapaka 1%-tnim rastvorom srebra nitrata može da koristi kod upornih slučajeva. Ulcerozni oblik se leči na isti način, s tim što lečenje mora biti redovno i veoma dugotrajno sprovođeno, te zahteva veliko strpljenje, a upereno je prvenstveno protiv stafilokokne infekcije, koja je često rezistentna prema mnogim antibioticima, što se određuje antibiogramom.

Muski Zenski

Slanje uspešno! Hvala što ste poslali pitanje potrudićemo se da damo odgovor u roku od 3 sata.