• KLINIKA:
 • Radnim danima: od 07:00 - 21:00h
 • Subotom: od 07:00 - 20:00h
 • APOTEKA:
 • Svakim danom: od 07:00 - 00:00h

Klinka:

+381 11 2970 702

+381 11 2970 703

+381 64 23 22 168

bolnica.impuls@gmail.com

Apoteka:

+381 11 2970 704

+381 65 34 555 43

apotekaimpuls.cental@gmail.com

Menu

Kategorije

Priprema za laboratoriju

Za većinu laboratorijskih analiza neophodno je :

 • 1. dan pre vađenja krvi ne treba jesti posle 18 h, potrebno je da pacijent gladuje 12-14 sati pre uzimanja krvi
 • 2. jutro na dan dolaska u laboratoriju ne sme se piti mleko,čaj, kafa, sokovi
 • 3. ne uzimati lekove ujutro pre vadjenja krvi
 • 4. izbegavati fizički napor dva do tri dana pre davanja krvi
 • 5. za analizu doneti prvi jutarnji urin u starilnoj časici iz apoteke.
 • 6. ukoliko je potrebno uraditi bris grla ili usne duplje, savetuje se da pacijent ne doručkuje niti da sprovodi  higijenu usne duplje (da ne pere zube)

Kada treba uraditi laboratorijski pregled?

Preporuka je da se krvna slika, pregled mokraće i osnovne biohemijske analize rade jednom do dva puta godišnje, ukoliko pacijent nema zdravstvene tegobe. Te analize će poslužiti lekaru da prati zdravstveno stanje pacijenta. Ukoliko pacijent ima zdravstvene tegobe, tada lekar, po potrebi, upućuje pacijenta u laboratoriju i određuje koje analize treba uraditi.

 Šta podrazumeva pregled urina i čemu on služi?

Rutinski pregled mokraće (urina) podrazumeva njegovu fizičko hemijsku obradu (boja, izgled, pH reakcija, specifična težina, prisustvo glukoze, proteina, acetona, bilirubina, urobilinogena i nitrita) i mikroskopski pregled sedimenta urina u kome se mogu uočiti eritrociti, leukociti, bakterije, gljivice, epitelne ćelije, sluz, kristali i druge materije. Pregled urina služi za otkrivanje obolenja bubrega i urinarnog trakta.

Šta podrazumeva pregled krvne slike ?

Krvna slika podrazumeva određivanje broja leukocita (belih krvnih zrnaca) , eritrocita (crvenih krvnih zrnaca ),  trombocita  (krvnih pločica), nivoa hemoglobina, vrednost hematokrita, i leukocitarne formule i pojedinih parametara poput MCV, MCH, MCHC. Nalazom krvne slike može se otkriti malokrvnost- anemija, poremećaji krvarenja, zapaljenski proces, i čitav niz hematoloških oboljenja.

Koje su osnovne biohemijske analize i na šta one mogu ukazati ?

Sedimentacija - uglavnom se koristi pri otkrivanju i praćenju zapaljenskih procesa. Takođe može biti povećana kod reumatskih oboljenja, anemija, malignih procesa itd.

Fibrinogen - određuje se radi otkrivanja zapaljenskih i reumatskih proces, kao i u ispitivanju funkcije stanja jetre.

Glukoza - određuje se radi otkrivanja i praćenja šećerne bolesti. Osobe u čijoj familiji postoje srodnici oboleli od šećerne bolesti, spadaju u rizičnu grupu i samim tim trebalo bi češće da kontolišu nivo šećerau krvi.

reatinin, urea i mokraćna kiselina - određuje se radi otkrivanja i praćenja bubrežnih oboljenja kao i drugih stanja organizma

Lipidni status obuhvata: holesterol, trigliceride, frakcije holesterola ( HDL i LDL )- otkriva rizik razvoja ateroskleroze sa svim posledicama na kardiovaskularni sistem. Ateroskleroza je zajednički naziv za oboljenja u kojima je arterijski zid zadebljao uz gubitak elastičnosti. Na osnovu dobijenih rezultata, pacijentu se savetuje promena navika (ishrana, pušenje,  fizička aktivnost) ili upotreba odgovarajućih lekova.

Bilirubin(ukupni i direktni ) i transaminaze ( AST i ALT ) - služe za otkrivanje oboljenja jetre i žučnih puteva.

Gvožđe, TIBC i UIBC- parametri koji se koristi pri dijagnostici anemija kao i prilikom praćenja efekata odgovarajuće terapije.

Koji je značaj laboratorijskog nalaza ?

Laboratorijske analize koriste lekari u svakodnevnom radu i od značaja su za:

 • 1. postavljanje dijagnoze
 • 2. procenu težine bolesti
 • 3. praćenje razvoja bolesti
 • 4. odgovor organizma na određenu terapiju

Prilikom postavljanja dijagnoze, nalaz se poredi sa referentnim vrednostima, dok se za praćenje toka bolesti kao i učinka terapije, nalazi jednog bolesnika upoređuju sa njegovim ranijim nalazima.

Muski Zenski

Slanje uspešno! Hvala što ste poslali pitanje potrudićemo se da damo odgovor u roku od 3 sata.