• KLINIKA:
  • Radnim danima: od 07:00 - 21:00h
  • Subotom: od 07:00 - 20:00h
  • APOTEKA:
  • Svakim danom: od 07:00 - 00:00h

Klinka:

+381 11 2970 702

+381 11 2970 703

+381 64 23 22 168

bolnica.impuls@gmail.com

Apoteka:

+381 11 2970 704

+381 65 34 555 43

apotekaimpuls.cental@gmail.com

Menu

Kategorije

Pregled krvnih sudova oka

Pregled očnog dna omogućava da se vidi, pre svega, stanje krvnih sudova u oku, ali i u celom organizmu. Ovakav pregled, zapravo, predstavlja prozor u ljudski organizam.. Ovim pregledom se lako i jednostavno mogu da vide krvni sudovi vidne opne, odnosno mrežnjače. S obzirom na to da je vidna opna providna, na njoj se vidi samo krv u krvnim sudovima, koji su kod zdravih osoba takođe providni. U ovom slučaju bitno je da svaka promena na krvnom sudu može direktno da se posmatra a da se bolesnik ne izlaže nikakvom riziku, koji mogu da se jave kod drugih snimanja krvnih sudova.

Koje sve bolesti mogu da se dijagnostikuju prilikom pregleda očnog dna?

- Povišeni krvni pritisak ili arterijska hipertenzija predstavlja najčešće oboljenje savremenog sveta koje može da se ustanovi pregledom očnog dna u okviru ocnog pregleda. Međutim, ovo oboljenje, koje nastaje kao posledica stresa, nepravilne ishrane, nedovoljne fizičke aktivnosti, bolesti bubrega ili nasleđa, često se ne leči na valjan način od početka. Ne leči se najčešće zbog nemara obolelog koji u pratećim simptomima ne vide ništa upozoravajuće. Ukoliko se ne leči na vreme, dolazi do oštećenja krvnih sudova u celom organizmu, a posebno u srcu, mozgu, bubrezima, a da ni dalje nema obespokojavajućih smetnji za obolelog. Upravo pregledom očnog dna može se videti stanje krvnog pritiska, odnosno da li je on samo trenutno povišen, što se smatra normalnom fiziološkom pojavom. Do trenutnog skoka pritiska može da dovede strah ili emocionalni stres kod određene osobe, kao i fizičko naprezanje. Međutim, samo dugotrajno prisutan povišeni krvni pritisak dovodi do oštećenja krvnih sudova. O kom pritisku je reč najbolje može da se ustanovi pregledom očnog dna. U svakom slučaju, valjan pregled krvnih sudova od izuzetne je važnosti

- Da bi se dao pravi odgovor treba znati da krvni sudovi pamte sve što se u odnosu na njih pogreši u načinu života i ishrane. Te greške očni lekar pregledom očnog dna, u svakom slučaju, može da vidi. U razvoju promena na krvnim sudovima oka vide se četiri stadijuma koji pokazuju koliko bolest dugo traje i kakvog je stepena povišenje krvnog pritiska. U početnom stadijumu postoje promene samo na mestima ukrštanja arterija i vena na očnom dnu, dok kasnije dolazi do tačkastih i mrljastih krvarenja, a zatim i do otoka očnog živca i pada vida. Pregledom zidova krvnih sudova kod odmakle arterioskleroze, kod visokih koncentracija holesterola u krvi vide se plakovi na zidovima krvnih sudova koji postaju rigidni i skloni pucanju. Otkrivanjem promena na krvnim sudovima oka može se proceniti i koliko traje hipertenzija, pa samim tim i da li je lečena adekvatno ili ne.

Koja još bolest može da se dijagnostikuje pregledom očnog dna?

- Među mnogima, najveću pažnju izaziva šećerna bolest koja ovakvim pregledom može da se otkrije i pre nego što se jave prateći simptomi. Promene na krvnim sudovima oka, karakterističnim za dijabetes, kao što je pucanje krvnih sudova na očnom dnu i promene u žutoj mrlji, mogu da ukažu na ovu bolest i pre nego što se otkrije visoka koncentracija šećera u krvi. Zato ne treba čekati da se vid smanji kod dijabetičara pa tek onda da se traži pomoć od lekara. Preglede treba obaviti mnogo ranije, jer se samo blagovremenim lečenjem može u potpunosti očuvati vid, bez obzira na prisutan dijabetes. Primenom laserske terapije sprečava se dalje propadanje krvnih sudova i razvoj mnogobrojnih komplikacija od dijabetesa na oku. Da bi ova terapija bila u potpunosti uspešna neophodne su određene higijensko dijetetske mere, pravilna ishrana, dovoljno fizičke aktivnosti, kao i odgovarajuća medicinska terapija.

Promene na očnom dnu daju i hematološka oboljenja, odnosno bolesti krvi, ali i bolesti nervnog sistema. Istovremeno, i razna začepljenja krvnih sudova na očnom dnu mogu da dovedu do naglog pada ili gubitka vida ukoliko je zahvaćena i žuta mrlja. Pregledom očnog dna može da se otkrije i razvoj tumora mozga. Zato je kod upornih glavobolja potrebno uvek pregledati i očno dno kako bi se otkrili znaci povišenog intrakranijalnog pritiska (pritisak u glavi), koji može da ukaže na razvoj ekspanzivnog procesa u glavi. Pregled očnog dna posebno je neophodan starijim osobama, a zato je prava prilika kada uzimaju naočare. Na ovaj način mnoge bolesti mogu da se preduprede koje, inače, kasnije mogu značajno da utiču na kvalitet života. A adekvatnim lečenjem postojećih bolesti mogu da se spreče teže posledice.

Muski Zenski

Slanje uspešno! Hvala što ste poslali pitanje potrudićemo se da damo odgovor u roku od 3 sata.