• KLINIKA:
  • Radnim danima: od 07:00 - 21:00h
  • Subotom: od 07:00 - 20:00h
  • APOTEKA:
  • Svakim danom: od 07:00 - 00:00h

Klinka:

+381 11 2970 702

+381 11 2970 703

+381 64 23 22 168

bolnica.impuls@gmail.com

Apoteka:

+381 11 2970 704

+381 65 34 555 43

apotekaimpuls.cental@gmail.com

Menu

Kategorije

Kolposkopski pregled-Kolposkopija

Kolposkopija je metoda posmatranja vagine, i vrata materice uz pomoć kolposkopa - specijalno konstruiranog pokretnog mikroskopa uz uvećanje od 6 - 40 (najčešće 12) puta. Tačnost ove metode leži između 60 - 85%, u kombinaciji s citologijom 98 - 99%. Kolposkopija je izvanredna dijagnostička dopuna citologiji. Omogućava pouzdanu procenu lokalizacije i proširenosti patološke epitelne lezije, i ciljanu biopsiju iz suspektnog područja.

Tehnika kolposkopije

Izvodi se pre bimanuelnog ginekološkog pregleda. Najpre se kolposkopski eksplorišu spoljašnji genitalni organi, a zatim se aplicira spekulum da bi se kolposkopski pregledali vagina i grlić materice. Premazivanjem grlića 3% sirćetnom kiselinom, otklanja se višak sluzi, dok epitel grlića bubri i promene postaju vidljivije. Dejstvo sirćetne kieline traje 2-3 min, te se u slučaju dužeg trajanja pregleda grlić premazuje više puta. Po završenom pregledu grlića sirćetnom kiselinom, grlić se premazuje Lugolovim rastvorom. Zdrave ćelije pločasto slojevitog epitela sadrže glikogen koji je jod pozitivan (grlić dobija tamno braon boju), a ćelije cilindričnog, displazičnog epitela, kao i maligne ćelije, ne sadrže glikogen i jod su negativne. Ovo premazivanje grlića jodnim rastvorom zove se Schillerova proba.

Kolposkopski pregled se radi na istom stolu i u istom položaju kao obični ginekološki pregled, obavlja se nakon prestanka menstruacijskog krvarenja, ili sredinom ciklusa. Pregled nije bolan, a nelagodan je kao i svaki ginekološki pregled s uzimanjem Papa-testa.

Cilj kolposkopije

Rano otkrivanje početnih promena tkiva na površini vrata materice, a koje mogu postupno prerasti u rak vrata materice, tačna procena mesta i stepena proširenosti takvih promena, mogućnost prepoznavanja promena povezanih s HPV virusom (humani papiloma virus) koji je direktno odgovoran za nastanak raka vrata materice, sigurno prepoznavanje već postojećeg raka vrata materice u početnim ili u naprednim stadijumima.

Kolposkopski nalazi

S obzirom da je kolposkopija istraživačka metoda, njeni nalazi se tumače kao "sumnjivi" ili "nisu sumnjivi" na maligni proces. Podela kolposkopskih nalaza je na veće tri grupe:

  • - kolposkopske slike koje nisu sumnjive na karcinom-ektopija, TRZ (transformaciona zona), zapaljenske promene
  • - kolposkopske slike sumnjive na karcinom-leukoplakija, mozaik, ATRZ (atipična transformaciona zona), erozio vera, nespecifična jod negativna polja, nejasni kolposkopski nalazi
  • - manifestni karcinom bez obzira na stadijum proširenosti
Muski Zenski

Slanje uspešno! Hvala što ste poslali pitanje potrudićemo se da damo odgovor u roku od 3 sata.