• KLINIKA:
  • Radnim danima: od 07:00 - 21:00h
  • Subotom: od 07:00 - 20:00h
  • APOTEKA:
  • Svakim danom: od 07:00 - 00:00h

Klinka:

+381 11 2970 702

+381 11 2970 703

+381 64 23 22 168

bolnica.impuls@gmail.com

Apoteka:

+381 11 2970 704

+381 65 34 555 43

apotekaimpuls.cental@gmail.com

Menu

Kategorije

Katarakta je zamućenje prirodnog očnog sočiva. Očno sočivo je deo optičkog sistema oka koji učestvuje u samoj funkciji vida, pa ukoliko nije zdravo izaziva smetnje u vidu. Idealno očno sočivo jeste prozirno i omogućava jasan vid. Takvo sočivo imaju sve bebe po rođenju. Sočivo treba da bude kristalno čisto, providno, bez ikakvih mrlja i zamagljenja, samo takvo sočivo daje najjasniji vid. Katarakta je sočivo koje je postalo maglovito, neprozirno, pa samim tim pravi mutan vid. Pacijent koji ima kataraktu svoj vid opisuje kao “magle u očima” i vidljiva je čak i golim okom. Razlozi nastanka katarakte su različiti. Vremenom se s razvojem katarakte vid sve više pogoršava..

Katarakta se postepeno razvija, sočivo postepeno gubi prozirnost i daje sve lošiji vid. Katarakta u ranoj fazi izaziva nejasan, zamućen vid, dok razvijena katarakta izaziva potpuno zamućenje sočiva poznato kao privremeno slepilo. Jedini lek za kataraktu jeste operacija katarakte koja sprečava dalji razvoj zamućenja sočiva i nastanak slepila.

Uzroci katarakte

Iskustvo pokazuje da se svako prirodno sočivo vremenom zamućuje i tako gubi prvobitnu providnost. To je rezultat starenja, odnosno usporavanja i promene metaboloških procesa u organizmu. Sočivo koje je mutno znatno snižava kvalitet vida i daje zamućenu sliku jer svetlosni zraci sporije prolaze kroz oko i više se rasipaju. Tako je poremećeno prelamanje svetlosti i stvaranje slike u oku, funkcija vida i sama slika u žutoj mrlji. Sve stare osobe imaju katarktu kao rezultat starenja, ali u zavisnosti od stepena zamućenja oka, nekima će uticati na kvalitet vida zamućenjem, a nekima ne!

Simptomi katarakte

Prvi i osnovni simptom katarakte je zamućen vid. Vidna oštrina je smanjena i slike koje vidimo su nejasne i mutne. Najčešće pacijent misli da mu se pojavila ili povećala dioptrija i zato ode na pregled kod oftalmologa, tada se otrkije katarakta. Ostali simptomi katarakte su duple slike, loš noćni vid, često menjanje naočara, blede slike, slike prebojene žućkastom nijansom, bleštanje oko pacijenta izazvano rasipanjem svetlosti.

Subjektivne smetnje

Katarakta znatno otežava nirmalan životni tok. Zamućen vid usporava i otežava svakodnevne aktivnosti, zamara i budi osećaj nesigurnosti. Često izaziva i mukotrpne glavobolje. Čitanje, vožnja naročito noćna, bavljenje sportom…sve su to aktivnosti koje postaju naporne.

Važno je obratiti pažnju jer simptomi katarakte mogu biti isti kao simptomi drugih očnih bolesti. Iz tog razloga, neophodno je posetiti oftalmologa i obaviti detaljan pregled očiju.

Vrste katarakte

Postoje različite vrste katarakte, podele se vrše prema većem broju kriterijuma. Prema stepenu progresije zamućenja postoji stacionarna i progresivna katarakta. U zavisnosti od stepena zamućenja postoji delimična i potpuna katarakta. Prema vrsti uzroka postoji katarakta: senilna, kongenitalna, metabolička traumatska, sekundarna, komplikovana.

U zavisnosti od životnog doba pacijenta prilikom pojave katarakte postoje: urođena, mladalačka (pre-senilna) i staračka.U zavisnosti od mesta nastanka katarakte postoje: centralna, periferna, ekvatorijalna, kapsularna (na prednjoj ili zadnoj kapsuli), kortikalna (na prednjem i zadnjem korteksu). Prema izgledu zamučenja sočiva postoje: vretenasta, zvezdasta, diskasta, tačkasta, prašinasta.

Kako se dijagnostikuje katarakta

Katarakta je jednostavna za dijagnostikovanje. Katarakta se dijagnostikuje tokom pregleda kod oftalomologa. Oftalmolog obavlja razgovor sa pacijentom, analizira simptoma koje ima pacijent. Dalje, pacijentu se šire zenice i oftalmolog ispituje oštrinu vida, pokretljivost očnog mišića, meri očni pritisak, prednji i zadnji segment oka i posmatra biomikroskopskom lampom. Upravo pri pregledu prednjeg segmenta oka jasno se vidi tip i intenzitet katarakte.

Muski Zenski

Slanje uspešno! Hvala što ste poslali pitanje potrudićemo se da damo odgovor u roku od 3 sata.