• KLINIKA:
  • Radnim danima: od 07:00 - 21:00h
  • Subotom: od 07:00 - 20:00h
  • APOTEKA:
  • Svakim danom: od 07:00 - 00:00h

Klinka:

+381 11 2970 702

+381 11 2970 703

+381 64 23 22 168

bolnica.impuls@gmail.com

Apoteka:

+381 11 2970 704

+381 65 34 555 43

apotekaimpuls.cental@gmail.com

Menu

Kategorije

Ginekološki ultrazvuk (vaginalna i abdominalna sonda)

Ginekološki ultrazvuk se vrši da bi se ispitalo sledeće:

Bešika, jajnici, uterus, cerviks i Falopijanove tube kod žene.

Struktura organa koji su kompaktni (kao što je uterus, jajnici) ili koji su ispunjeni tečnošću (kao što je bešika) se jasno vide na ultrazvučnom pregledu. Kosti ili organi ispunjeni vazduhom, kao što su creva, se ne vide jasno i mogu ometati pregled drugih organa

Ultrazvuk karlice se može vršiti na dva načina: transabdominalno, ili transvaginalno.

Istovremeni prikaz tumora u tri ravni (uzdužna, poprečna i frontalna) omogućava ne samo merenje volumena i prikaz spoljašnjeg izgleda tumora, njegovog odnosa sa susednim organima, već i uporedni prikaz unutrašnje slike tumora kao i intratumorskih promena.

Transabdominalni ultrazvuk je najstarija i poznata je svim trudnicama. Nakon stavljanja gela, ginekolog prislanja sondu na trbuh. Gel se nanosi da bi omogućio lakši prenos zvučnog talasa od sonde do kože. Ova pretraga se izvodi dok trudnica ima "optimalno punu" mokraćnu bešiku. Razlog zbog čega trudnica u ranoj trudnoći mora imati punu bešiku jeste što ultrazvučni talas ne prolazi dobro kroz gasove u crevima.

Transvaginalni ultrazvuk. Sonda je oblikovana tako da odgovara vagini žene. Ponekad se vrši i abdominalni i vaginalni ultrazvuk da bi se dobro pregledala cela karlica. Vaginalni ultrazvuk se obično vrši da bi se ispitali problemi vezani za sterilitet. U retkim slučajevima, histerosonogram se vrši da bi se ispitalo stanje unutar uterusa uz primenu tečnosti u toku vaginalnog ultrazvuka.

U oba slučaja ultrazvučnog pregleda sonda šalje reflektovani ultrazvuk do kompjutera, koji ih transformiše u sliku koja se može videti na monitoru. Slike ultrazvučnog pregleda se mogu sačuvati kao trajan zapis.

U obradi steriliteta ultrazvukom se prati ovulacija i sluznica maternice kao priprema za potpomognutu reprodukciju. Ultrazvuk omogućava ranu detekciju intrauterine trudnoće, praćenja rasta i razvoja fetusa. Osim procene bebinog zdravlja ultrazvuk omogućava pažljivo posmatranje posteljice, plodove vode i grlića maternice.

Muski Zenski

Slanje uspešno! Hvala što ste poslali pitanje potrudićemo se da damo odgovor u roku od 3 sata.