• KLINIKA:
  • Radnim danima: od 07:00 - 21:00h
  • Subotom: od 07:00 - 20:00h
  • APOTEKA:
  • Svakim danom: od 07:00 - 00:00h

Klinka:

+381 11 2970 702

+381 11 2970 703

+381 64 23 22 168

bolnica.impuls@gmail.com

Apoteka:

+381 11 2970 704

+381 65 34 555 43

apotekaimpuls.cental@gmail.com

Menu

Kategorije

Ginekološke operacije

U Opštoj bolnici IMPULS rade se ginekološke operacije klasičnom metodom i laparoskopski.

Histerektomija laparoskopska i klasična metoda

Histerktomija predstavlja operativni zahvat kojim se uklanja materica ili sama, ili sa jednim odnosno oba jajnika. Primenjuje se kod žena koje imaju poremećaj u krvarenjima, miome, a završile su reprodukciju. Indikacije za histerektomiju su i promene malignog (zloćudnog) porekla na grliću materice, na materičnoj sluzokoži ili u telu materice, kao i promene na jajniku. Može se obaviti kao otvorena operacija laparotomijom ili pak laparoskopski.

Operacija cisti jajnika laparoskopska i klasična metoda

Vrste cisti jajnika

Postoji nekoliko vrsta cisti jajnika

  • funkcionalne ciste
  • dermoidne ciste, koje se takođe zovu teratomi
  • endometriomi

Ukoliko gnekolog zaključi da je potrebno lečenje ciste, to može biti:

  • lekovima-hormonska terapija
  • hiruško lečenje laparoskopskom ili klasičnom metodom

Operacija mioma materice laparoskopska i klasična metoda

Miomektomija je operacija kojom se ukljanjaju benigni tumori materice – miomi. Prema lokaciji na kojoj se nalaze delimo ih na intramuralne (nalaze se u telu materice), subserozni ( nalaze se na telu materice) ili submukozni ( koji se nalaze na materičnoj sluzokoži). Operacija mioma materice moze se raditi laparoskopski kao I klasicnom hiruskom metodom.

Opracije prednje i zadnje vaginoplastike sa elevacijom (podizanjem ) mokraćne bešike

Reč je o minimalno invazivnoj rekonstruktivnoj hirurškoj proceduri, kojom se sanira problem spada bešike u vaginu. Prolaps karličnih organa sa inkontinencijom ili bez nje najčešći je zdravstveni problem žena u starijem dobu. Veliki broj njih godinama živi sa tegobama. Laparoskopske operacije važe za intervencije koje su manje invazivne, pacijenti se lakše oporavljaju i brže idu kući.

Odstranjivanje priraslica laparoskopski

Serklaž (“podvezivanje”) grlića materice u trudnoci

Kada u trudnoći postoji inkompetentan (slab) grlić materice koji je zbog različitih razloga oštećen (rađena konizacija grlića, povreda grlića tokom prethodnog porođaja…) i ako se takav grlić skraćuje ili otvara (dilatira) tada se nudi kao jedna od mogućnosti i podvezivanje grlića serklaž “cerclage”.

Cilj postavljanja serklaža je da se spreči prevremeni porođaj ili pobačaj, odnosno da se grlić ne otvori pre vremena.

Ovo je hirurška intervencija koja se obično radi u kratkotrajnoj opštoj anesteziji.

Serklaž se najčešće postavlja oko 12/14 nedelje trudnoće , retko u kasnijem periodu trudnoće  i skida se u 37 nedelji ili ranije ukoliko krene porođaj.

Himenoplastika

Rekonstrukcija (operacija) himena i lokalnih režnjeva sa zida vagine.

Himenoplastiku ili rekonstrukciju (operaciju)himena mogu raditi ginekolozi i plastični hirurzi.   Intervencija se moze obaviti u lokalnoj anesteziji uz analgosedaciju ili u intravenskoj anesteziji

Vaginoplastika

Vaginoplastikom se skraćuju istegnuti mišići i učvršćuje muskulatura. Tako se poboljšava tonus i elastičnost vagine. Smanjuje se prečnik vaginalnog otvora, a vaginalni mišići se ponovo zatežu. Nakon vaginoplastike, ostaje kratkotrajan otok i, kasnije, skoro nevidljiv ožiljak. Zahvat se izvodi u lokalnoj ili opštoj anesteziji. Oporavak je u principu prilično brz, žena se vraća normalnim aktivnostima

Konizacija, loop konizacija radiotalsnom omčicom

Lop (omčice) je način uklanjanja atipičnih promena na grliću materice, a predstavlja sečenje tkiva grlića materice strujom.

Muski Zenski

Slanje uspešno! Hvala što ste poslali pitanje potrudićemo se da damo odgovor u roku od 3 sata.