• KLINIKA:
  • Radnim danima: od 07:00 - 21:00h
  • Subotom: od 07:00 - 20:00h
  • APOTEKA:
  • Svakim danom: od 07:00 - 00:00h

Klinka:

+381 11 2970 702

+381 11 2970 703

+381 64 23 22 168

bolnica.impuls@gmail.com

Apoteka:

+381 11 2970 704

+381 65 34 555 43

apotekaimpuls.cental@gmail.com

Menu

Kategorije

Dopler krvnih sudova

Dopler ultrazvuk krvnih sudova je bezbolna, neinvazivna dijagnostička metoda kojom se može meriti protok krvi kroz krvne sudove vrata, glave, ruku ili nogu. Ovaj pregled omogućava prikaz morfologije krvnog suda i istovremeno procenu uticaja izmenjene morfologije na funkcionalna svojstva cirkulacije. Zahvaljujući velikom broju informacija koje pruža, neinvazivnosti i mogućnosti čestih kontrola i ponovljanja pregleda, a dobijanja konačnog nalaza neposredno nakon završetka pregleda, ova metoda je postala nerazdvojni deo dijagnostike cerebrovaskularnih oboljenja i oboljenja perifernih arterija i vena.

Ultrazvučnim pregledom arterija se otkriva postojanje ateromatoznih plakova, njihova morfologija, i procenat suženja krvnog suda plakom a samim tim i verovatnoća komplikacija do kojih mogu da dovedu. Kolor dopler metodom se meri brzina proticanja krvi kroz arterije i vene, i određuje da li je protok kroz organe zadovoljavajući. Ovim pregledom se dijagnostikuju i druga oboljenja krvnih sudova kao što su lokalna proširenja krvnih sudova (aneurizme), registruju se trombi u površnim venama (tromboflebitisi) ili pak u dubokim venama ekstremiteta (flebotromboze). U detekciji prisustva tromba u dubokim i površnim venama ekstremiteta je kolor dopler ultrazvuk zbog svoje senzitivnosti potpuno istisnuo sve ostale (i invazivne) dijagnostičke procedure i time postao zlatni standard dijagnostike, što je od velikog značaja za ranu terapiju flebotromboza i tromboflebitisa i uspešniju prevenciju plućnog tromboembolizma mozga. Ovaj pregled je neizostavan kod svih simptomatskih pacijenata bilo da se radi o oboljenju arterijskih krvnih sudova donjih i/ili gornjih ekstremiteta (koja se prepoznaje po karkaterističnim bolovima pri hodu odnosno naporu koji spontano prestaju nakon odmora ali se ubrza ponovo javljaju), bilo da se radi o pacijentima koji su imali neurološke simptome (šlog, oduzimanje ruke i/ili noge, gubitak vida na jedno oko, gubitak moći govora, vrtoglavice, nesvestice i sl. ) ili pak znaju da boluju od ishemijske bolesti srca (infarkt miokarda, angina pektoris, ishemijska kardiomiopatija).

Dopler krvnih sudova nogu se savetuje kod svih stanja praćenim otocima stopala i/ili potkolenica, bolovima u nogama, osećaju teških i hladnih stopala, noćnim grčevima u listovima potkolenica, kod pacijenata sa ranijim epizodama prisustva tromba u venama, ili pak kod ranije lečenih ili nelečenih proširenih vena na nogama, kao i kod bolesnika koji se planiraju za urološke, ortopedske ili ginekološke operacije a imaju povišen rizik od tromboze dubokih vena.

Muski Zenski

Slanje uspešno! Hvala što ste poslali pitanje potrudićemo se da damo odgovor u roku od 3 sata.