• KLINIKA:
  • Radnim danima: od 07:00 - 21:00h
  • Subotom: od 07:00 - 20:00h
  • APOTEKA:
  • Svakim danom: od 07:00 - 00:00h

Klinka:

+381 11 2970 702

+381 11 2970 703

+381 64 23 22 168

bolnica.impuls@gmail.com

Apoteka:

+381 11 2970 704

+381 65 34 555 43

apotekaimpuls.cental@gmail.com

Menu

Kategorije

Bolesti mrežnjače oka

Mrežnjaču slikovito poredimo sa filmom fotoaparata radi lakšeg objašnjenja njene uloge i mesta u oku. Ukoliko je “film oštećen” i slika će biti loša, bez obzira na besprekornu optiku fotoaparata (u prenosnom smislu sačinjenu od rožnjače, prednje komore, zenice-blende, sočiva i staklastog tela). Kroz ove elemente putuje svetlosni zrak-signal do svojih prijemnika na mrežnjači.

Mrežnjača je deo "nervnog sistema" oka i satkana je iz fantastičnog spleta nervnih ćelija-fotoreceptora, koje prikupljaju vidnu informaciju i šalju je "centru za obradu", koji se nalazi u potiljačnom delu mozga. Svi su ovi segmenti važni u formiranju kvalitetne slike i njenom prepoznavanju.

Ablacija mrežnjače predstavlja odlubljenje nervnog dela mrežnjače sa fotoreceptorima, od njene podloge-retinalnog pigmentnog epitela, uz nakupljanje tečnosti ispod mrežnjče. Pigmentni epitel ima važnu metaboličku i zaštitnu ulogu tako da u slučaju odvajanja mrežnjače od njega dolazi do odumiranja fotoreceptora i gubitka vida..Tegobe pacijenta koje prethode ablaciji obično su iznenadne pojave “bljeskova” ili “munja” u vidnom polju. One označavaju da je došlo do snažnog povlačenja staklastog tela, a neretko i do nastanka jednog ili više defekata na mrežnjači, tzv. ruptura, koje prethode ablaciji. Ukoliko se pacijent u tom momentu javi očnom lekaru, moguće je pregledom otkriti nastanak rupture .Kada je došlo do ablacije pacijent primeti manju ili veću “zavesu” ili “senku” u vidnom polju, najčešće u njegovom donjem delu, obzirom da se ruptura na mrežnjači obično razvija u gornjem delu mrežnjče, koji se projektuje u obrnutoj slici. Jedan deo pacijenata ne obrati pažnju na prve tegobe i misli da će one „proći same od sebe”, naročito ako je vid na drugom oku dobar.Međutim, ukoliko ablacija nastane na boljem oku, pacijenti brzo postanu svesni ozbiljnosti promena i blagovremeno zatraže pomoć. .

Muski Zenski

Slanje uspešno! Hvala što ste poslali pitanje potrudićemo se da damo odgovor u roku od 3 sata.